Gi statsministeren korrekt teksting!

I nyttårstalen til Erna Solberg var det minst to de/dem-feil på rappen i tekstinga på skjermen. Ein ting er at statsministeren sa «for de»; det kan karakteriserast som dialekt eller sosiolekt. Men den som tekstar på skjermen, bør faktisk vera så skolert at han eller ho veit når ein skal bruka de, og når ein skal bruka dem i tredje person fleirtal.

I bokmål er de subjektsform i 3. person fleirtal. Når pronomenet er objekt eller omsynsledd, heiter det dem. Også når pronomenet er del av eit preposisjonsuttrykk, dvs. har ein preposisjon framfor seg, heiter det dem. Altså for dem, til dem, om dem osv.

På nynorsk har me den same problematikken i 2. person fleirtal, med de og dykk (dersom ein då ikkje vel dokker, sjå tidlegare blogginnlegg om emnet). Kanskje må Språkrådet etter kvart tillata de som både subjekts- og objektsform i 3. person fleirtal i bokmål?

About audsoyland

Språkrettar, omsetjar og forfattar
Dette innlegget vart posta under Pronomen og merkt . Bokmerk permalenkja.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s